BUCKWHEATER'S SKYE TERRIERS

Pentuja - Puppies

Oton ja Epun pennut syntyvät kesäkuun viimeisellä viikolla. Odotettavaissa kermanvärisiä ja harmaita pentuja.

Skyenterrierin pentua harkitsevalle

Rodusta

Skyenterrieri - suurisydäminen koira matalassa paketissa - Skotlannin lahja maailmalle

Kuten nimestäkin voi päätellä, skyenterrieri on kotoisin Skotlannista, Hebridien saariryhmään kuuluvalta Skyen saarelta. Ensimmäiset maininnat skyenterrierin tyyppisistä pitkäkarvaisista koirista ovat jo 1500-luvulta ja on arveltu että sikäläinen koirakanta säilyi eristyneenä ulkomaailmasta ainakin 300 vuotta. Koiria käytettiin ketun, saukon, villikissojen ja mäyrien metsästykseen ja niitä kuvattiin luonteeltaan väsymättömiksi metsästäjiksi jotka olivat rohkeita, sinnikkäitä ja "täynnä tulta ja tappuraa". 1700-luvun alkupuolella skotlantilaiset päärit ja maanomistajat perustivat yhdistyksiä joiden tehtävänä oli hävittää vahinkoeläimet. Jokaisella yhdistyksellä oli neljä kettukoiraa ja tusinan verran terriereitä. Nämä ajueet olivat niin tehokkaita että vahinkoeläimistä päästiin lähes kokonaan eroon. Metsästyskäyttöä varten jalostetut sukulinjat pidettiin puhtaina eikä risteytyksiä toisten alueiden koiriin sallittu. Näistä kehittyikin rohkea, karaistunut terrieri joka oli painoltaan noin 15 1/2 paunaa (7 kg) ja sen runko oli noin 18 tuumaa (46 cm) pitkä. Tästä skotlantilaisesta metsästysterrieristä kehitettiin 1800-luvun puolella ne rodut jotka tunnetaan nimillä skyenterrieri, skotlanninterrieri, cairnterrieri ja valkoinen länsiylämaanterrieri.

Ensimmäinen koiranäyttely, johon terrierit saivat osallistua, järjestettiin Birminghamissa 1860 ja jo heti seuraavana vuonna skyenterrierit saivat oman luokkansa näyttelyissä. Rotukirjaa alettiin pitämään vuonna 1873. Ensimmäisen rotumääritelmän julkaisi the Skye Terrier Club of Scotland (perustettu 1890). Skyenterrierillä on siis pitkät historiaan ulottuvat juuret ja se on ulkomuodoltaan säilynyt lähes muuttumattomana kaikki nämä vuodet. Ainoastaan koko (sekä säkäkorkeus että paino) on kasvanut siitä mitä 1800-luvun koirat keskimäärin olivat.

Tämän päivän skye on seura- ja perhekoira. Kuitenkin skyenterrieri on säilyttänyt ainakin osittain metsästysterrierin vaistot: sen luonteessa on vielä jäljellä sähäkkyyttä. Skye on hyväntahtoinen, lojaali ja herkkä koira joka rakastaa omaa perhettään varauksetta. Skye on ensisijaisesti oman perheensä koira ja suhtautuu ylenpalttisen ystävällisesti vain niihin ihmisiin jotka se tuntee hyvin. Luonteen varautuneisuus vieraita kohtaan on edelleen rotumääritelmässä mainittu ominaisuus. Skye ei saa koskaan olla arka tai aggressiivinen ihmisiä kohtaan.

Skye on itsetietoinen ja voi usein vaikuttaa luoksepääsemättömältä. Se ei välttämättä pidä siitä jos vieras ihminen on kovin päällekäyvä tutustumisessaan, vaan pikemminkin vetäytyy poispäin vieraan kosketuksesta. Kun vieraat ihmiset tekevät tuttavuutta onkin parempi antaa skyen itsensä tehdä ensikontakti. Näin toimiessa skye on usein seuraavaksi ihmisten sylissä! Pennun sosiaalistaminen vieraisiin ihmisiin ja tilanteisiin on ensiarvoisen tärkeää. Ensimmäisen vuoden aikana on syytä osallistua pentukoulutuksiin sekä viedä pentua mahdollisimman erilaisiin paikkoihin. Mitä enemmän ihmisiä skye tapaa sen paremmin se suhtautuu vieraisiin.

Skyen uskollisuus ja kiintymys on koirarotujen joukossa aivan omaa luokkaansa. Parhaimmillaan skye on ihastuttava seuralainen ja kodin sekä perheen tarkka vahti. Skye ei koskaan tarvitse ruumiillista rangaistusta eikä se helposti alistu sellaiseen kohteluun. Skye oppii asioita hyvin helposti ja rodun edustajat ovat kilpailleet tottelevaisuudessa, metsästysjäljestyksessä ja agilityssa varsin hyvällä menestyksellä.

Kooltaan skyenterrieri on keskimäärin 12-15 kg (nartut) ja 14-18 kg (urokset) painava ja sen säkäkorkeus on noin 28-32 cm. Skye on voimakas koira eikä sitä voi antaa kovin nuorten lasten käsiin ulkoilutettavaksi. Etenkin urokset saattavat olla koira-aggressiivisia ja lasten voimat ja taidot eivät riitä koiraa käsittelemään jos vastaan tulee toinen uroskoira.

Terveys

Skyenterrieri kuuluu kondrodystrofisiin rotuihin. Rodun luusto on muutoin normaali, mutta raajat ovat lyhytkasvuiset. Etenkin eturaajojen luiden kasvuun pentuaikana liittyy edelleenkin selkeästi ongelmia. Eturaajoissa häiriö perustuu värttinä- ja kyynärluun eriaikaiseen pituuskasvuun, joka aiheuttaa pahimmillaan pysyvän kyynärnivelen epämuodostuman (engl. premature closure). Epämuodostumat ja eturaajojen muut anatomiset heikkoudet (käyrät eturaajat) altistavat koiran nivelrikkoon. Pentuaikaista ontumista hoidetaan tulehduskipulääkkeillä, nivelten hyvinvointia edistävillä systeemisillä valmisteilla sekä levolla. Lievissä tapauksissa kasvuhäiriön oireet häviävät itsestään. Ontuva pentu tulisi kuitenkin aina tutkia ja ottaa röntgenkuvat eturaajoista. Kasvuhäiriö voi olla myös niin vakava että se pitää korjata leikkaushoidolla (kyynärluun katkaisu).

Tutustu Kennelliiton ylläpitämään KoiraNet-tietokantaan, sieltä löytyvät kaikki viralliset terveys- ja tulostiedot jokaiselle Suomessa rekisteröidylle koiralle. Kyynärnivelen inkongruenssitulokset ovat merkittävässä asemassa rodun terveyden kannalta. Älä osta pentua jos suomalaisilla vanhemmilla ei ole kyynärkuvaustulosta. Vuoden 2021 alusta kuvaustulokset tulevat suoraan KoiraNettiin, tätä aikaisemmat tulokset kirjataan sinne hieman myöhemmin. Osa tuloksista näkyy incoc.fi-sivulla.

Koska skyenterrieri on matala ja korkeuteensa nähden pitkäselkäinen, voitaisiin olettaa, että rodussa esiintyy selkärankaan liittyviä ongelmia. Skyeilla on kuitenkin harvoin mitään selkään liittyviä terveysongelmia.

Turkinhoidosta

Rotumääritelmässä sanotaan skyen turkista seuraavaa: "Karvapeite: Kaksinkertainen. Pohjavilla lyhyttä, tiivistä, pehmeää ja villavaa. Peitinkarva pitkää, karheaa suoraan rungonmyötäistä, ei kihartuvaa. (..)" Ihanteellinen skyen turkki ei muistuta pumpulipalloa vaan tuntuu käteen melko kovalta. Englanninkielinen rotumääritelmä käyttää skyen turkista sanaa hard joka on suomennettu karheaksi. Peitinkarva ei saa olla villavaa, kihartuvaa, pehmeää tai silkkisen tuntuista.

Oikeanlaatuinen skyen karva on helppohoitoista kun turkki hoidetaan säännöllisesti. Skye tulee pestä 4-5 viikon välein ja harjata takuttomaksi pesun jälkeen. Vaikeampia ovat pehmeät ja/tai villavat turkit jotka puskevat ylen määrin pohjavillaa ja näin ollen takkuuntuvat nopeasti. Tällöin koiran turkki on läpikammattava kerran viikossa tai pidettävä lyhyeksi leikattuna. Hoitamatta turkkia ei voi jättää, huopatakkuun mennyt turkki on koiran laiminlyöntiä. Turkki voi olla myös erittäin karkeaa, tällöin se katkeaa hyvin helposti eikä välttämättä koskaan kasva maahan asti. Tällaisen turkin pluspuoli on että se ei oikeastaan koskaan mene takkuun, koska pohjavillaa on vähän.

Jos turkinhoito tuntuu jo ajatuksena vaativalta ja aikaavievältä, kannattaa harkita lyhytkarvaista koirarotua. Skyen pitkä turkki on sen tavaramerkki ja se on kauneimmillaan hyvin hoidettuna.

Buckwheater's-pennusta kiinnostuneelle

Ennen pentujen syntymää otan vain alustavia varauksia. Ensimmäiset viikot rauhoitan emälle joten pentuja voi tulla katsomaan kun ne ovat 4-5 viikkoa vanhoja. Valitsen pennut ostajille kun ne ovat noin 6 viikon ikäisiä. En voi taata tuleeko pennusta aikuisena pystykorvainen vai luppakorvainen, sillä korvien asennon näkee vasta noin 4 kuukauden iässä.

Pennut luovutetaan vähintään 8 viikon ikäisenä, rekisteröityinä, eläinlääkärin tarkastamina, tunnistusmerkittyinä mikrosirulla, useaan kertaan loishäädettynä, sosiaalistettuina aikuisiin koiriin ja tottuneina kodin ääniin ja -elämään.

Pennun mukana saat kirjoittamani Skyenterrieripennun käsikirjan joka sisältää perusteelliset hoito- ja ruokintaohjeet, katsauksen rodulle ominaisiin sairauksiin sekä kasvuhäiriöihin, opastuksen turkinhoitoon, ohjeet korvien liimaukseen, tietoa näyttelykoulutuksesta ja muista harrastuksista sekä rotuinfon. Jokaisella pennulla on eläinlääkärin antama yksilöllinen terveystodistus. Pentupakettiin kuuluu aloituspakkaus ruokaa sekä muita tarvikkeita jotta elo uudessa kodissa pääsee mukavasti käyntiin.

Pennunostajat liitän Skyenterrierikerhon ja Suomen Terrierijärjestön jäseniksi ensimmäiseksi vuodeksi. Käytän Suomen Kennelliiton sopimuskaavakkeita myydessäni ja sijoittaessani pentuja. Pennun myyntihinnasta palautan ostajalle 100 euroa kun kasvattini on virallisesti kyynärnivelkuvattu ja polvitutkittu vähintään yhden vuoden ikäisenä.

Sijoitan pentueista mielestäni lupaavimman narttupennun. Mikäli sinulla on jo kokemusta näyttelyistä sekä pitkäkarvaisen rodun turkinhoidosta, asut kohtuullisen matkan päässä ja sijoitus saattaisi olla sinulle vaihtoehto, ota yhteyttä.


Photo: Christa Matikainen

Information about Buckwheater's Skye puppies

Buckwheater's puppies are registered in the Finnish Kennel Club, veterinary checked, microchipped, dewormed and well acquainted with other dogs and ordinary house life. All my puppy buyers get one year membership in the Skye Terrier Club of Finland, the dues paid by me.

Every puppy buyer receives the Buckwheater's Puppy Guide: a diet sheet, bathing and grooming instructions, ringcraft training instructions and information about the Skye Terrier breed; its health, illnesses and care. Every puppy has an individual health certificate signed by a veterinarian. The puppy packet contains food for your puppy for the first days, some toys and other little things to give your puppy the best start in its new home.

Please note that I cannot guarantee the ear carriage of the puppy - Skyes can be either prick eared or drop eared. The ear carriage can be determined with certainty when the puppy is about 4 months of age. I select the puppies to their future owners when the puppies are six weeks of age.

If you have a Skye bred by me elbow x-rayed and graded using the incongruency system (INC) and patella luxation examined at over one year of age, I will refund you 100 Euros when I receive the examination results. I follow the sales regulations given by the Finnish Kennel Club. A written sales contract will be drawn for every puppy.

I DO NOT SHIP PUPPIES TO OVERSEAS DESTINATIONS

If you want a puppy from me, air travel is possible in the cabin only, and you have to travel to Finland to get your puppy. Please take your travel costs into consideration before inquiring for a puppy.

For most countries the puppy needs to have a Rabies shot at 12 weeks of age and then wait for 21 days before entering the destination country. This means the puppy is 15 weeks old when it can travel. To make sure that the puppy can travel in the cabin, the puppies must be picked up at my place on the week they turn 15 weeks of age (applicable to countries that do not allow the import of puppies younger than 15 weeks of age). Older than that they will exceed the allowed cabin weight.

The sales price includes the Export Pedigree, EU Pet Passport and vaccinations needed prior to export (Rabies and 4way), as well as my puppy packet.

When inquiring about puppies, please tell something about yourself and your experience with Skye Terriers. Thank You!


Photo: Christa Matikainen